بازرسی تعاونی

عبدالحسین احمدی

گزارش فعالیت‌های بازرسی شرکت

پیامبراکرم(ص)

حَاسِبوا أَنفُسَکُم قبلَ أَن تُحاسَبوا و زِنُوها قبلَ أن تُوازَنُوا و تَأهَّبُوا لِلعَرضِ ألاکبَرِ .

پیش از آنکه مورد حسابرسی قرار گیرید ،خود به حساب نفستان برسید و پیش از آنکه سنجیده شوید، خود نفستان را در ترازوی سنجش بگذارید و برای آن حسابرسی بزرگ آماده شوید.

هميشه بين ايده آل ها و واقعيت ها فاصله زياد است يک بازرس بايد نظارت موثر و مستمر بر عملکرد تعاونی داشته باشد و اين مستلزم داشتن وقت کافی،تخصص و تجربه می باشد.لذا صرف قبولی يک مسئوليت توسط بازرس ،هيئت مديره و وقت کافی نداشتن، نمی توان انتظار داشت ،خروجی مورد قبولی حاصل شود.از طرف ديگر عدم آشنايی با قوانين و مقررات و بحث هاي تخصصی نيز باعث بروز يک سري مشکالت می شود لذا تقويت بازرسی ها در تعاونی ها به خصوص تعاونی هاي بزرگی مثل تعاونی مسکن ضروري است. لازم به ذکر است اگر چه تعاونی نسبت به ساير تعاونی هاي مسکن، چندين گام عقب تر است ولی يکی از اهدف اين گزارش ارتقاء کمی و کيفی تعاونی در جهت خدمت به اعضاي تعاونی مسکن می باشد.

مهمترین اقدامات بازرسی: مطابق اساسنامه وظايف بازرس مشخص شده است که اقدامات انجام شده براي هر وظيفه به شرح ذيل است :

ردیف وظیفه بازرس اقدام انجام شده
1  نظارت مستمر بر انطباق نحوه اداره امور تعاونی و عمليات انجام شده با اساسنامه و قوانين و مقررات و تخلفات دستورالعمل هاي مربوطه   حضور مستمر در جلسات هيئت مديره، بازديدهاي غيرمترقبه از قسمت هاي مختلف تعاونی
2 رسيدگی به حسابها،دفاتر،اسناد،صورت هاي مالی  حسابرسی انجام شده توسط شرکت
3 رسيدگی به شکايات اعضاء   در ادامه گزارش ارانه می گردد
4 تذکر کتبی تخلفات موجود در نحوه اداره تعاونی به هيئت مديره و مدير عامل  ارسال بيش از 20 نامه و ارائه موارد شفاهی در جلسات.
5

بررسی و ارائه گزارش در مورد وضعيت تعاونی

درگزارش ساليانه ارائه خواهد شد .

خلاصه ای از اهم فعالیت های انجام شده در حوزه بازرسی :

1-حضور در جلسات هيئت مديره (بيش از 40جلسه) :بيشتر اين جلسات هر هفته روزهاي يکشنبه از ساعت 15 به بعد در دفتر تعاونی تشکيل می شود و در بعضی از مواقع در محل پروژه ها تشکيل می گرديد.

2-برگزاري بيش از 15 جلسه با اعضاي تعاونی مسکن.

3-ارسال بيش از 50 نامه در مورد عملکرد تعاونی.

4-بازديد از پروژه ها و پيگيري ميزان پيشرفت پروژه ها.

5-ارتباط و بازديد از چند تعاونی مسکن.

6-پيشنهاد افزايش تعداد بازرسان از يک نفر به سه نفر متخصص.

7-اضافه نمودن قسمت بازرس در سايت تعاونی مسکن که امکان مناسبی جهت دريافت اطلاعات بازرسی ايجاد شده است.

8-انجام بيش از 4000 ساعت جهت بازرسی.

9-پيگيري در خصوص انجام هر چه سريعتر زير ساخت ها شامل آب و فاضلاب، برق و گاز .

10-پيشنهاد استفاده از يک تيم کارشناس خبره نسبت به باطل نمودن توافقات قبلی با شهرداري، مسکن و شهرسازي و استانداري.

11-پيگيري در خصوص امتيازات واگذاري بر خلاف اساسنامه و دريافت امتيازات مکرر.

12-اعتراض به نحوه امتيازبندي اعضاي فاز2 و تعيين سقف پرداختی براي اعضاء، که در امتيازبندي آينده متضرر نشوند.

13- بازديد از بلوک ها و نظارت بر امور عمرانی در ساخت و سازها و دادن تذکرات لازم به هيئت مديره و مديرعامل تعاونی.

14-پيشنهاد در خصوص کاهش هزينه هاي جاري و حقوق و مزاياي کارکنان تعاونی و توجه به عوائدسازي با استفاده از امکانات موجود در تعاونی مسکن.

15-استفاده از يک تيم خبره فنی جهت بررسی صورت وضعيت هاي بلوک هاي در حال تحويل و بررسی تعدیلات و تعليق ها.

16-پيگيري کسري زمين پروژه گل نرگس از مبادي مربوطه تا حصول نتيجه مطلوب براي اعضاي پروژه گل نرگس.

17-دادن تذکر به هيئت مديره و مديرعامل در خصوص تحويل دادن قراردادها به تعدادي از اعضاء که تحويل داده نشده است.

18-دادن تذکر به هيئت مديره و مديرعامل جهت شروع ساخت بلوک هاي فاز 2 و اعضاي باقيمانده از فازیک.

19-پيشنهاد تعيين سرمايه تعاونی مسکن و تنظيم برگه سهام به اعضاء برابر اساسنامه و بهره مند کردن اعضاء از حقوق از دست رفته. طبق ماده 11 اساسنامه (تعاونی ظرف مدت يکسال از تاريخ ثبت يا افزايش سرمايه ،حسب مورد به هريک از سهامداران به ميزان سهامی که خريداري کرده اند ورقه سهام صادر و تحويل خواهد نمود.)، برگه سهام تا کنون صادر نشده است.

20-تذکر دادن در خصوص تفکيک حساب هاي فاز 2 از فاز  یک

21-تذکر دادن در خصوص انعقاد قرارداد با وکيل شرکت تعاونی در خصوص رسيدگی به کتابچه حسابرسی و شکايات از متخلفين جهت احقاق حقوق اعضاي تعاونی مسکن.

22-پيشنهاد ايجاد اتوماسيون اداري .

23-جذب و بکارگيري نيروي متخصص: در گزينش و جذب نيروهاي جديد بايد به گونه ايی اقدام شود که ميانگين تحصیلات پرسنل تعاونی افزايش يابد به خصوص در واحد بازرگانی و حسابداري.

24-تقويت ساختارهاي نظارتی و بازرگانی .

25-مهمترين سند تعاونی اساسنامه می باشد ، هيئت مديره بايد مکانيزمی را جهت انجام به موقع و مناسب اين مواد اساسنامه ايجاد نمايد .

26-پيشنهاد تشکيل هيئت امناي پروژه گل نرگس و علی آباد کلنگان و معراج ها.

يکی از مطالبات اعضاء ، چگونگی و نحوه محاسبه قيمت تمام شده پروژه ها می باشد . طبق استاندارد حسابداري، شرکت هاي ساخت و ساز بايد در پايان هر سال مالی سود و زيان خود را در هر پروژه اعلام نمايد به معناي ديگر اگر قرار است تعاونی روي اين پروژه مبلغی به عنوان سود بگذارد بايد در سندهاي حسابداري لحاظ نمايد که تعاونی براي پروژه هاي در جريان ساخت خود در پايان هر سال مالی هيچ مبلغی به عنوان سود به غير از هزينه ها در اين پروژه ها اعمال نمی شود و کليه پرداخت هاي اعضاء علی الحساب است و اگر در پروژه ايی اعضاء مبلغی اضافه تر پرداخت کرده باشند محاسبه و در پايان پروژه کم و کسر می شود.لذا با اهتمام تعاونی، جهت پروژه هاي در حد ساخت خود را با توجه به قيمت تمام شده به اعضاء ارائه می نمايند و به نظر اينجانب يکی از وظايف هيئت امناء هر پروژه کنترل هزينه هاي پروژه می باشد که در پروژه علی آباد کلنگان پيگيري هاي خوبی توسط هيئت امناء صورت گرفت.

اطلاع رسانی شرکت تعاونی مسکن:

تعاونی مسکن بايد به اعضاء،حسابرس،بازرس،اداره تعاون و دارايی پاسخگو باشند لذا اطلاعات تعاونی شفاف می باشد ولی اين اطلاعات به نحو مقتضی در اختيار اعضاء قرار نمی گيرد و اين در شرايط رکود بازار مسکن باعث بروز شايعات ،نامه نگاري،موضع گيري و بروز مشکالت مختلف براي تعاونی می شود.اقداماتی مانند ارسال اطلاعات در پايان هر مرحله پروژه، مانند پول واريزي ،ميزان امتياز پول واريزي،تاخيرات ،هزينه هاي انجام شده براي هر متر مربع ،ميزان پيشرفت پروژه ،دلایل تاخير ،اقدامات مهم انجام شده و … براي هر عضو،بازديد اعضاء از پروژه ها در هر مرحله ،به روز رسانی اطلاعات سايت تعاونی ،پيش بينی قيمت هاي تمام شده ميتواند موثر باشد.

نتیجه:

در شرايط متحول و متغير کشور در حال حاضر، فعاليت هاي اجرايی در اين سطح بايد از سرعت بيشتري برخوردار بوده تا امکان تطبيق و پيشروي پروژه با سرمايه گذاري انجام شده و انتظارات اعضاء فراهم شود. در نتيجه مديريت موثر با برنامه هاي راهبردي در اين پروژه يک موضوع بسيار حياتی و کليدي است و حرف اول را می زند. بنابراين ، بررسی چالش هاي موجود در مديريت پروژه موضوعی بسيار مهم است که نيازمند تحليل و بررسی موشکافانه می باشد لذا ضرورت ايجاد کميته هاي مشارکتی براي تعاونی وجود دارد تا با بررسی و تحليل اين مشکلات، عوامل ساختاري و عوامل محيطی موثر در پروژه شناسايی و با راهبردهاي مناسب بتوان پروژه را به لطف خداوند به سرانجام رسانيد. گزارش فوق در جهت افزايش کيفيت خدمات تعاونی در خدمت به اعضاي تعاونی مسکن می باشد که اميد است با توجه به اينکه هيئت مديره محترم تعاونی با تجربه،متعهد و متخصص در زمينه مسکن می باشند بتوانند اين مسئوليت را با کمک و عنايت حضرت حق و با توان اعضاي تعاونی به بهترين نحوه به انجام برسانند. لذا با توجه به ظرفيت ها و اقدامات انجام شده عملکرد هيئت مديره و تعاونی مورد تاييد اينجانب می باشد و اميدوارم موارد ذکر شده در دستور کار تعاونی قرار گيرد و از اينکه فرصتی بود تا در کار بزرگ سهمی کوچک داشته باشم خدواند را شاکرم.

سخن آخر:

کار خوب و با کيفيت، تصادفی نيست، اراده مصمم، تلاش صادقانه و اجراي ماهرانه است که کار خوب را ثمر می دهد. اشخاصی که پيگير هستند و براي رسيدن به هدف خود سماجت از خود نشان می دهند، می توانند از به بار نشستن زحمات خود مطمئن باشند. هميشه در کارهاي بزرگ مشکلات کوچک وجود دارد و بين ايده آل ها و واقعيت ها فاصله هست، اعلام ميکنم اينجانب نيز در کنار ساير عزيزان در اين مدت، تمام همت و تلاشم به تعالی پروژه معطوف بوده است. اعضاي محترم بی شک همت والا و اعتماد راسخ شما نباشد هيچگونه پيشرفتی حاصل نخواهد شد بنابراين ما را بر شما منتی نيست و هر چه هست لطف، صداقت، اعتماد و پاکی شما عزيزان است که ما و هيئت مديره را در اين مسير دشوار دلگرمی داده است و از تمام کسانی که در جلسات مختلف به هر نوع و هر شيوه اي از اينجانب دلخور شده اند صميمانه عذرخواهی می نمايم. زيرا هدف ما فقط رضايت خداوند متعال و اعضاي محترم تعاونی مسکن بوده است.

با تشکر و سپاس فراوان بازرس تعاونی مسکن

عبدالحسين احمدی